Kalotaszentkirály-Zentelke
Európai falu

 

 

 

 


          2005 májusában az Európai Bizottság romániai küldöttsége meghirdette Romániai falu, európai falu című versenyét, pályázatát. A versenyzés legfontosabb kritériuma a faluközösség által megvalósított fejlesztések a 2000–2005 időszakban. A kalotaszentkirályi Polgármesteri Hivatal is benevezett erre a versenyre és benyújtotta pályázatát a cím elnyerésére.

Egy szakmai bizottság tanulmányozta és kiértékelte a beküldött pályamunkákat, melyet követően Kalotaszentkirály-Zentelke elnyerte az Európai falu címet. Megemlítendő, hogy az egész országból csak húsz falu nyerte el a kitüntető elismerést (Kolozs megyéből két falu: Tordaszentmihály és Kalotaszentkirály-Zentelke).

A cím elnyerése által a Román Televizió egyik stábja falunkban járt és egy riportfilmet készített, melyet szeptember második felében vetítettek.

2005. augusztus 27-én Jonathan Scheele, az Európai Bizottság romániai biztosa, falunkban látogatott és elismerések közepette átadta a címmel járó és azt jelképező táblát, melyet  elhelyeztünk a falu bejáratához.

Úgy gondoljuk, hogy az utóbbi időszak megvalósításai (a falu tisztasága, a legelők tisztítása, a patakok medreinek tisztítása, a hulladék összegyűjtése, a faluturizmus fejlődése, különböző rendezvények szervezése és lebonyolítása: Föld-nap, Ady-napok, Öko-tábor, Alkotótábor stb), a közösség minden tagjának a munkája és megvalósítása.

 


Jonathan Scheele
Kalotaszentkirályon