Faluturizmus

           
 


Falusi vendégfogadás Kalotaszentkirályon

                         Kalotaszentkirály az Erdélyi Szigethegység északi kapujánál fekvő magyarlakta település Kolozs megyében. Megközelíthető Bánnfyhunyad irányából (5 km), melyen áthalad az E60-as országút, valamint a Budapest-Kolozsvár vasútvonal. A környező hegyvidéket az 1836 m magas Vlegyásza (Vigyázó) csúcs uralja. A táj nagyon változatos: dombok, hegyek, erdők, völgyszorosok, vízesések, cseppkő és jégbarlangok váltogatják egymást. A falutól nem messze hét  tóból álló tófüzér várja a halászokat, a búvárokat és a vízisportok kedvelőit. Az egész környék kiválóan alkalmas gyalog-, bicikli- és lovastúrák szervezésére.

                      A falu a Kalotaszeg nevű tájegység szerves része, mely népi építészetéről, hímzéseiről, szövéséről, bútorfestéséről messze földön híres. A lakosság őrzi az ősöktől örökölt színes, nemesen egyszerű népviseletét, akárcsak népzenéjét, népdalait, méltóságos lejtésű és virtuóz táncait, autentikus népszokásait. Jellegzetesek a kazettás mennyezetű, fiatornyos erődtemplomok. A faluban minden év augusztusában megrendezésre kerül a Nemzetközi Népzene és Néptánctábor.

                      A gazdálkodás ma is jórészt hagyományos módon történik, akárcsak évszázadokkal ezelőtt. Jellegzetes állat a bivaly, melyet igavonásra és tejtermelésre használnak. A tej zsírtartalma kétszerese a tehéntejének (kb. 8%). A bivalycsordát a pásztor minden reggel kihajtja a legelőre, este pedig hazajövet az állatok a kapu előtt várakoznak, hogy a gazda beengedje őket.

                     A faluban  a Davincze Tours egy jól szervezett vendégfogadó hálózatotot  működtet. Vendégeink többféle szálláslehetőség közül választhatnak: vendégfogadó családoknál vagy  kulcsos házaknál. A magyar határhoz való közelsége miatt a falu kiválóan alkalmas egy kellemes hétvége eltöltésére, főleg a Kelet-Magyarországról érkező vendégek számára, de akár több napi itt tartózkodásra is, mivel innen csillagtúraszerűen bejárható a környék. Ezenkívül mint első szálláshely is igénybevehető a Székelyföldre tartók számára.

                     Az év bármelyik időszakában igény szerint fálpanziós vagy teljes ellátást biztosítunk. Megkóstolhatók a kalotaszegi magyar konyha jellegzetes ételei. Az étkezés a vendéglátó gazdáknál történik, de kérésre közös asztalüléseket is rendezünk.

                     Ajánlataink közé tartozik: kürtöskalács- és hólabdasütés, disznóvágás, disznótoros vacsora, juhfejés az esztenánál, orda- és sajtkészítés, sétakocsikázás bivaly- vagy   lószekéren, lovaglás, biciklibérlés, részvétel a mezei munkában a vendégfogadó családdal együtt, népi mesterségek bemutatása, közös vacsorák cigányzenével és néptánccsoport fellépésével. Irodánk legújabb ajánlata: kalandtúrák szervezése az Erdélyi Szigethegységben és a Kárpátokban.

                     A természeti szépségek, néphagyomány és népművészet, valamint a falusi élet jellegzetes mozzanatai mellett a környék bővelkedik történelmi (várak, kastályok) és irodalmi (Ady Endre, Kós Károly) vonatkozású látnivalókban is.


Vincze Kecskés
István
Davincze Tours
407515 S
âncraiu, nr.291
jud.Cluj, Romania
Tel-fax:0040-264-257580
Mobil:0040-745-637352
email:davincze@cluj.astral.ro

Erdelyi turizmus
 

Gyere velünk Kalotaszegre!

-kalotaszentkirályi programok diákoknak-

 

Programjainkat előzetes egyeztetés és a csoport igényeinek megfelelően alakítjuk.

Elhelyezés  az iskola bentlakásában vagy falusi vendégfogadókban , félpanziós vagy teljes ellátásban. 

Természetbúvár programok:

ˇ        Madármegfigyelések

ˇ        Madárodú készítés és kihelyezés

ˇ        Ismerkedés a gyógynövényekkel

ˇ        Tereptan, tájékozodás a hegyekben

ˇ        Térkép és tájoló használata

ˇ        Az erdő védelme  és állatvilága

Sportprogramok:

ˇ        Barlangászás

ˇ        Sziklamászás

ˇ        Lovaglás

ˇ        Kerékpáros túrák

Kézműves programok:

ˇ        Csuhébaba, -állat készítés

ˇ        Indiánfonatok

ˇ        Faragászat

ˇ        Termékkép készítése

ˇ        Virágkötészet

ˇ        Gyöngyfűzés

ˇ        Kürtöskalács sütés

ˇ        Szövés

ˇ        Varrotasok készítése

ˇ        Makramé dísztárgyak készítése

Falulátogatások, kirándulások a környék idegenforgalmi nevezetességeihez

KALOTASZEG VÁRJA ÖNÖKET!

Kalotaszentkirály-Zentelke környékének turisztikai látványossági

   
Vendégház
     

Vendégszoba