Környékünk látnivalói

Környékünk látnivalói

A Kalotaszentlkirályra érkezők nem csak  községünket csodálhatják meg, hanem településünktől is nem messze találhatnak természeti szépségeket és mesterséges alkotásokat (templomookat, várakat), ahová megfelelő úton tudnak eljutni, bázisnak használva településünket!

FEHÉR SZIKLÁK.  Impozáns látványt nyújtanak a Kalota-havas vulkanikus vonulatának keleti részén kiemelkedő szakadékos tengeri mészkősziklák. A Székelyjói vízeséstől  továbbhaladva tekinthetők meg. Az autó leparkolása után a sziklatömbök lábaihoz  20 percnyi gyaloglás szükséges.(Kalotaszentkirálytól 32 km.

SZÉKELYJÓI (HAVASREKETTYEI) VÍZESÉS ÉS SZURDOKVÖLGY. A Székelyjó szurdokvölgyében található a festői látványt nyújtó 24 m magas fátyolos vízesés. Megközelíthető Havasrekettye faluból egy 5 km hosszú jó állapotban levő erdei úton. (Kalotaszentkirálytól 29 km)

VARJÚVÁR Kós Károly, a neves író-építész alkotása, ma is a család tulajdonát képezi. Körösfő után az E60-as útról Nádas felé letérve kövezett úton közelíthető meg. 3 km után, mielőtt a faluba érnénk a balra térő mezei úton 2,5 km távolság megtétele után tárul elénk a völgyben magasló kőépület impozáns  látványa.  (Kalotaszentkirálytól 18km)

A PÁDISI-FENNSÍK. Románia legszebb és legnagyobb karsztvidéke  világszerte ismert természeti képződményekkel, a víznyelők, búvópatakok, barlangok paradicsoma. A pádisi menedékháztól számos túralehetőség kínálkozik. A menedékház Havasrekettyétől 31, Kalotaszentkirálytól    55 km-re (3 órás autózás) található.

KALOTA-HAVAS (VLEGYÁSZA, VIGYÁZÓ).  Az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb vulkanikus hegyvonulata (1836 m). Az 1430 m-en levő menedékháztól turistaútvonalak vezetnek a csúcsra és a Fehér sziklákhoz. A menedékház május és november közötti időszakban autóval is megközelíthető a Székelyjótól északra induló 10 km hosszú erdei úton. (Kalotaszentkirálytól 22 km).

A MAGYARGYERŐMONOSTORI REFORMÁTUS TEMPLOM első írásos említése 1196-ból való. A karzat, a mennyezet és a padok festett kazettái a 18. században készültek. Számos népművészeti tárgy, kő- és fafaragás, varrottas tekinthető meg. (Kalotaszentkirálytól 12 km).

A TORDAI SÓBÁNYA idegenvezetői kísérettel látogatható. Lenyűgöző látványt nyújtanak a földalatti alagútak és tárnák. 1271-től kézi eszközökkel fejtették innen a sót egészen 1932-ig, amikor véglegesen bezárták. Tordára érkezve a „SalinaTurda/Tordai sóbánya” feliratú  táblákat kell követni.(Kalotaszentkirálytól 87 km)

TORDAI HASADÉK 1,5 km hosszú szurdokvölgyét  300 m magas sziklafalak árnyékolják, melyek több mint 1000 növény- és 100 madárfajnak  adnak otthont.  A rezervátumon át több, különböző nehézségű jelzett turistaút is vezet. Tordáról a Cheile Turzi/Tordai hasadék feliratú táblák mentén haladva lehet eljutni a hasadékba.  (Kalotaszentkirálytól 99 km)

SÁRKÁNYOK KERTJE geológiai rezervátum Almásgalgó  határában. A faluba érkezve a 126-os háznál balra tér el a mezei út, melyen autóval egy kis menedékházig lehet eljutni. Onnan rövid séta  után megcsodálhatjuk a szokatlan formájú geológiai csodálkat.(Kalotaszentkirálytól  53 km)MAGYARVALKÓI REFORMÁTUS ERŐDTEMPLOMa 13. században épült, udvarán számos kopjafát őriznek. A templombelső megtekintéséhez a 189 szám alatti családhoz forduljanak.  (Kalotaszentkirálytól 9 km)

KÖRÖSFŐN az E60-as út mentén a helybeliek  üzletsorában népművészeti tárgyak: varrottasok, fafaragások, kerámiák vásárolhatók. A református templom is figyelmet érdemel.  (Kalotaszentkirálytól 12 km)

BÉLESI (JÓSIKAFALVI) VÍZTÁROZÓ.  Az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb gyűjtőtava. Horgászásra, vízisportok gyakorlására alkalmas. Partján érdekes gyalogtúrára nyílik lehetőség. (Kalotaszentkirálytól 25 km)

A sebesvári VIZIMALOM körülberül 160 éves.  A ruhákat még mindig ebben a malomban  mossák.  A főúti jelzőtábba egyeneseu a malomhoz vezet.  (Kalotaszentkirálytól 20 km.

NAGYSEBES VÖLGYÉBEN hagyományos parasztgazdaságokat, mezőgazdasági területeket és a festői környezetben a Nagysebes felső folyásán létrehozott mesterséges víztározó nyújtanak felejthetetlen élményt.  (A víztározó Kalotaszentkirálytól 45 km-re található.)

SEBESVÁR a XIV. században épült. Mára állapota nagyon megromlott. A hajdani épületnek csupán   néhány falmaradványa (a leghosszabb 80m és 10-18m magas) és egy bástyája látogatható. Kissebesre (Bologa) érve a Cetate Medievală/Középkori vár feliratú   tábla jelzi a 5-10 perces utat. (Kalotaszentkirálytól 19 km).

OCTAVIAN GOGA MÚZEUMA, az egykori Boncza-kastély, ma Octavian Goga Múzeum. A román költő 1921-22-ben vásárolta meg a csucsai kastélyt, melyben értékes néprajzi és művészeti tárgyak tekinthetők meg. A múzeumban néhány Adyra emlékeztető tárgyat is őriznek. Udvarán egy 16. századi ortodox fatemplomot csodálhatunk meg. (Kalotaszentkirálytól 26 km)

A BÁNFFYHUNYADI TEMPLOM a város központjában található műemlék épület. A templomot feltehetően a 13. században építették. A mai templom helyén 1200 körül épült kisebb templom állt, melyet 1307-ben kibővítettek. (Kalotaszentkirálytól 6 Km)