Népviselet

A kalotaszegi népviselet teljes összeállításában a legszínesebb, a legművészibb magyar viseletek közül  való. A ruha anyaga, szabása, mérete,  díszítése tájegységenként különböző. A színekben tobzódó gyöngyös népviseletről nevezték el a Nádas-mente egy részét Cifravidéknek. A kalotaszegi varrottasra az egyszínűség, míg a viseletre a színek tarka pompája, de mégis ízléses összhangja jellemző.

     Női viselet: A lány nagylányságának jele a gyöngyös párta, az asszonnyá válást a szőrkendő kötése jelzi. A női felsőtest ruhadarabjai: az ing, melynek vállfűjét pirossal varrják, a bársonyból készített váll, asszonyoknál  a melyrevaló, a gyapjúból készült bujka.Jellegzetes régi ruhadarab a muszuly, mely elöl össze nem varrt, ráncokba szedett szoknya, ez lányoknál piros, az idősebb asszonyoknál kék. Az ünnepi szoknya ráncait lehajtogatják, levasalják, derék részét körbe darázsolással díszítik. A szoknya alatt egy vagy több alsószoknyát hordanak. A kötényt vagy kötőt (pántlikás és kötises)  sok helyen ruhának is nevezik. A lányok viseletének kiegészítő ruhadarabja a színes gyapjúkendő, akézbevaló keszkenő, mely karjukon félbehajtva hosszában lecsüng a kötény előtt. Télen asszonyok és lányok ehhez hasonló kendőt viselnek a fejükön. A múlt század végéig a nők piros csizmátviseltek. A Nádas-mentén ma is látni ilyen dúsan díszített cifracsizmákat, Felszegen azonban a magasított sarkú fekete csizma az általános viselet.

Férfi viselet: A legények viselete a bűgatya, a csizmanadrág (priccsesnadrág), a lobogós ujjú ing, a surc (kötény), a hímzettmelyrevaló és az árvalányhajas kalap. E viseletet ma már csak nagyobb ünnepi alkalmakkor öltik fel. Jellegzetes viseletük azállógallérú daróc, cifraszűr és a bujka, melyeknek alapanyaga a posztó. Felszegen a férfiak alacsony vagy magas sarkú feketecsizmát hordanak, a Cifravidéken a férficsizmák szárára is zöld selyemmel virágdíszt varrtak.