Atracții Turistice

Obiective Turistice din Zona Sâncraiului

Sancraiu este o localitate din judetul Cluj, Transilvania, Romania, resedinta comunei cu acelasi nume.

Satul Sancraiu s-a format prin unirea satului cu acest nume (atestat documentar din 1334 sub numele de Senkral) cu un alt sat aflat pe cealalta parte a paraului Calata (sat atestat din 1288).

Cele doua sate s-au unit la mijlocul secolului al XX-lea.

Localitatea este asezata de-a lungul paraului Kalota, la 5 km de Huedin.

Zona montana din imprejurimi este dominata de varful Vladeasa, inalt de 1836 m.

Peisajul este foarte variat paduri, trecatoare, cascade, pestera cu stalagtite si stalagmite si de gheata care alterneaza.

Localitatea a primit indicatorul de sat european pentru proiecte de salubrizare, traditii si infrastructura.

Alte motive au fost instalarea unei centrale telefonice digitale de retea internationala, realizarea unui laborator de informatica cu acces la internet si a unui centru de informare comunitara, realizarea unui program de colectare si de transport al deseurilor menajere si organizarea unei tabere de creatie.

Lacuri de acumulare asteapta pescarii, scafandrii si iubitorii sporturilor de apa, si pe cei care doresc sa rasufle aerul curat al munţilor.

In sat traiesc mestesugari priceputi si renumiti in meseriile: de dulgher, zidar, tamplar, cojocar.

Sunt pastrate datinile stramosesti, traditiile populare maghiare sunt vii si azi.

Oamenii si-au pastrat minunatul port popular care este imbracat de sarbatori.

Deoarece este asezat foarte aproape de granita satul poate fi primul loc de cazare pentru cei care tin spre centrul Transilvaniei, dar poate fi si primul popas de cateva zile, deoarece de aici se poate cutreiera regiunea.

Regiunea are un puternic caracter rural.

PIETRELE ALBE  sunt o formaţiune calcaroasă de mari dimensiuni şi pot fi vizitate pornind de la Cascada Răchiţele. După ce parcaţi maşina mai aveţi de parcurs opotecă timp de aproximativ 20 min până la baza stâncilor. (32 km din Sâncraiu)


 

 

 

 

 

 

CASTELUL CORBULUI este reşedinţa familiei lui Kós Karoly, faimos architect şi scriitor maghiar. Se poate ajunge cu maşina pornind de la Izvorul Crişului pe drumul E60. La prima ramificaţie spre nord pe un drum pietruit de 3 km se află localitatea Nadăşu. Înainte de a intra în acest sat, porneşte spre acest castel un drum de câmp la stânga de 2,5 km nepracticabil în timp ploios. (18 km din Sâncraiu)

 

 

 

 

 

 

PADIŞUL reprezintă inima Parcului Natural Apuseni şi este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din România, un paradis al peşterilor, sorburilor şi râurilor subterane. Există un număr impresionant de trasee care străbat zona, majoritatea pornind de la Cabana Padiş. Aceasta este situată la 31km de Răchiţele pe un drum forestier, adică la 55km de Sâncraiu (aproape 3 ore de mers cu maşina din Sâncraiu ).

BISERICA ORTODOXĂ DIN FILDU DE SUS este o construcţie datând din 1727 şi este făcută în întregime din lemn. Interiorul a fost pictat în 1860. O reprezentare care atrage atenţia vizitatorilor, este scena în care se afla Daniel în groapa leilor, iar aceştia îi zâmbesc. Intrarea în biserică se află imediat după casa cu numărul 154. (20 km din Sâncraiu)

 

 

 

 

MOARA DE APA din Bologa este de aproximativ 160 de ani. Hainele sunt spalate inca in aceasta moara. Indicatorul de pe soseaua principala te duce direct la moara. (20 km din Sâncraiu).

MUNTELE VLĂDEASA este al doilea vârf ca înălţime din Munţii Apuseni (1836m). De la Cabana Vlădeasa (1430m) pot fi urmate traseele care urcă pe vârf sau duc la Pietrele Albe. La Cabană se poate ajunge cu maşina de la nord de Săcuieu pe un drum forestier de 10km, practicabil între lunile Mai şi  Noiembrie. (22 km din Sâncraiu)
BISERICA REFORMATĂ DIN MĂNĂSTIRENI a fost menţionată pentru prima dată în anul 1196, iar  galeria, tavanul şi băncile pentru enoriaşi au fost pictate în sec. XVIII. Mai multe sculpturi în lemn originale sunt încă vizibile în interiorul bisericii.  Pentru a putea fi vizitata partea interioară, adresati-vă familiei de la numărul 306. (12km din Sâncraiu)

 

 

 

 

Drumul pitoresc de-alungul VĂII  DRĂGANULUI trece pe lângăgospodării ţărăneşti, câmpuri agricole, păduri şi Lacul Drăgan oferind cîteva privelişti spectaculoase. (Lacul este 45 km din Sâncraiu.)

SALINA DE LA TURDA oferă posibilitatea unei vizite de o oră asistată de ghid prin numeroase camere şi tunele subterane. Extrasul sării a început aici în 1271, iar mina a fost în cele din urmă închisă în anul 1932. După ce intraţi în Turda, pe drumul E60, urmăriţi indicatoarele către “Salina Turda”. (87 km din Sâncraiu)

                                             

 

 

 

 

În IZVORUL CRIŞULUI, pe marginea drumului E60, locuitorii satului au deschise gherete şi mici magazine care vând produse artizanale cum ar fi ţesături, sculpturi, ceramică etc. (12km din Sâncraiu

 

 

 

 

CASCADA RĂCHIŢELE este localizată pe Valea Stanciului. Spectaculoasă prin cei 24 m de cădere de apă, cascada este accesibilă din centrul satului Răchiţele, la numai 5 km pe un drum forestier de bună calitate. (29km din Sâncraiu)

CETATEA BOLOGA este o construcţie medievală datând din sec. XIV, aflată acum într-o stare avansată de degradare. Din vechea cetate au mai rămas câteva porţiuni de zid, din care cea mai lungă este de aproape 80m. Odată ajunşi în satul Bologa, căutaţi semnul “CetateMedievală”. De aici mai aveţi circa 5-10 min de mers până la cetate. (19km din Sâncraiu)

 

BISERICA REFORMATĂ DIN VĂLENI este o biserică fortificată datând din sec. XIII, aşezată pe o coamă de deal. Curtea bisericii adăposteşte mai multe cruci de lemn sculptat. Pentru a putea fi vizitata partea interioară, adresati-vă familiei de la numărul 189. (9km din Sâncraiu)

GRĂDINA ZMEILOR este o rezervaţie geologică aflată în Gâlgău Almaşului. Odată ce aţi ajuns în sat, faceţi stânga în faţa casei cu numărul 126, mai mergeţi până la o mică cabană de lemn după care coborâţi din maşină şi pentru a vă putea plimba printre formaţiunile geologice neobişnuite ale rezervaţiei. (53 km din Sâncraiu)

CHEILOR TURZII sunt umbriţi de stânci înalte de 300 m şi adăpostesc peste 1000 de specii de plante şi peste 100 de specii de păsări. Rezervaţia are mai multe trasee marcate, de diferite lungimi şi grade de dificultate. Se poate ajunge în acest loc pe un drum care pleaca de la 2 km vest de Mihai Viteazul.(99km din Sâncraiu)

MUZEUL “OCTAVIAN GOGA” este dedicat cunoscutului poet român şi adăposteşte o cameră amenajată în memoria poetului maghiar Ady Endre, de la care Goga a cumpărat casa. În perimetrul Muzeului mai poate fi admirată o biserică ortodoxă de lemn datând din sec. XVI.  (26 km din Sâncraiu)

LACUL BELIŞ-FÂNTÂNELE este cea mai mare acumulare de apă din Munţii Apuseni şi oferă atât trasee interesante cât şi posibilitatea practicării pescuitului sau a unor sporturi nautice.(25km din Sâncraiu)

 

 

 

 

BISERICA REFORMATĂ HUEDIN, cel mai impozant monument din Tara Calatei. Masiva si majestuoasa, de peste 7 secole, domina centrul orasului

Biserica reformata din Huedin, judetul Cluj dateaza din sec.XIII si este situata in centrul orasului Huedin, si este inconjurata de un mic parc, unde gasiti si statuia lui Avram Iancu.

Forma arhitecturala a bisericii actuale este rezultatul mai multor interventii succesive. La început, probabil în jurul anilor 1200, a existat o biserica mai mica sub forma de nava. Acest lucru este confirmat arheologic prin urmele de arsura care au aparut pe fundatia zidului nordic, provenind probabil din timpul marii invazii tataro-mongole din anii 1241-1242 care a afectat si Huedinul.

Partea centrala a bisericii actuale a fost construita în sec. al XIV-lea, la care, în secolul urmator, s-a adaugat turnul care reprezenta partea vestica a fortificatiei. În 1483, prin grija familiei Bánffy, s-a ridicat partea de est, cu elemente specifice stilului arhitectonic gotic, servind ca si capela familiei amintite. În anul1661 tatarii lui Ali Pasa, dupa victoria de la „Podul Vinerii”, au asediat biserica reformata care era întarita cu ziduri groase si bastioane, cazând victime multi huedineni adapostiti acolo.Biserica incendiata a stat în ruine mai mult de 30 de ani, fiind reconstruita abia dupa cutremurul din 1693. De atunci dateaza coiful cu galeria, turnuletele-fiala si acoperisul. Un alt cutremur a afectat biserica în anul 1765, astfel ca a fost nevoie sa se reconstruiasca peretele sudic al navei, în anul 1772 adaugându-se si cele doua porticuri în stil baroc de la intrari. Tavanul în stil gotic afectat de cutremur a fost înlocuit cu unul casetat, realizat de Lorincz Umling din Cluj, ce reprezinta un calendar astrologic.

Orga de azi a fost realizata de catre marele mester Kolonics István din Târgul Secuiesc în anul 1874, înlocuind vechea orga.

 Candelabrele realizate artistic din lemn simbolizeaza cele trei regiuni ale zonei Calata. Amvonul în forma de potir a fost sculptat în piatra de catre mesterul Kidei Sipos Dávid, în anul 1751, pentru biserica din Drag, fiind adus la Huedin în anul 1969. În biserica se afla diferite placi care amintesc de trecerea prin Huedin a unor personalitati cum ar fi Petofi Sándor (poet si revolutionar pasoptist care a scris aici poezia „Armata Ardealului”/„Erdélyi Hadsereg”, Széchenyi István (constructor de drumuri în Transilvania) si Ravasz László (nascut la Huedin, unde a slujit si ca preot, mai apoi episcop în Ungaria. Tot aici se afla placile comemorative pe care sunt imortalizate numele eroilor cazuti în cele doua razboaie mondiale.