Turismul în Sâncraiu

OBIECTIVE TURISTICE ÎN SÂNCRAIU

Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály) este o comună în județul Cluj, Transilvania, România, Comuna Sâncraiu  se află, pe malul râului Călata, la 5 kilometri de Huedin, fiind alcătuită din cinci sate: Sâncraiu, Alunișu, Domoșu, Brășoru și Horlacea. Comuna este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă. Satul Sâncraiu este un sat European din anul 2005.

Satul Sâncraiu s-a format prin unirea satului cu acest nume (atestat documentar din 1334 sub numele de Senkral) cu un alt sat aflat pe cealaltă parte a pârâului Călata (sat atestat din 1288). Cele două sate s-au unit la mijlocul secolului al XX-lea.[7

Satul Sâncraiu este un sat care și-a păstrat tradițiile și obiceiurile, dintre care amintim: tradițiile populare, colinda, obiceiurile de paști, obiceiurile de nuntă, balul strugurilor, balul măceșelor, etc.

În Sâncraiu turismul este foarte dezvoltat de mulți ani, datorită Taberei de Dansuri și Cântece Populare care este organizat anual în satul Sâncraiu. Turismul s-a răspândit în anul 1992,  mulțumită D-lui Vincze Kecskés Ștefan în proprietatea căruia funcționează și Agenția de turism. Cu ocazia aceasta a fost înființat Asociația Turistică care este alcătuită de 45 de pensiuni.

Turiștii au posibilitate ca să se viziteze  locurile turistice naturale în apropierea comunei , dar pot admira  și atracții turistice locale.

Biserica Reformată a fost construită în secolul al XIII-lea. În timpul vremii a fost renovat de mai multe ori. În original a fost construit în stil romano-catolic în secolul al XIV-lea s-a transformat în reformat.Turnul a fost construit în anul 1762, în care se găsește trei clopote. Cea mai veche datat din epoca lui  Mathias Rex, care din cauza fisurii nu poate fi folosit, este montat pe un amplasament ca ornament a curții bisericii sculptat de Vincze Kecskés István sculptor.Orga bisericii construit de Kolonics István în anul 1876. Biserica mai ales tavanul bisericii i-a fost ars și la recontruire era vopsit în alb. Starea actuală a primit în 1994 când a fost construit și vopsit cu sprijinul Fundației Illyés, când cele 220 casete au fost vopsit cu elemente interesante.

     

 

În anul 2014 pe peretele bisericii s-a montat și s-a înaugurat o placă în memoriul  poetului Ady Endre. Poet care a petrecut mult timp în satul Sâncraiu și în anul 1914 a scris poezia despre sat cu titlu Pe Malul Călata. În fața clădirii a grădiniței în anul 1994 s-a ridicat o statuie cu acest poet maghiar, și în zilele de azi într-o sală a grădiniței s-a amenajat și s-a inaugurat o sală cu înscrisurile, documentele, pozele și poeziile  a poetului Ady Endre.

Se organizează anual, începând cu anul 1991 Tabăra Internațională de Dansuri și Cântece Populare de către Fundația Kallos, la care participă minori și adulți localnici dar și participanți  și de peste hotare.

În prima parte a satului înainte de a traversa podul de pe Pârâul Călata se află parcul Sf. Ștefan, amplasat în mijlocul parcului statuia regelui Sf. Ștefan creat de Dienes Attila,  după care  si-a primit satul denumirea.Lângă parcul acesta s-a renovat o casă și amenajat cu ajutorul populației cu piese și unelte antice, medievale. În urma căruia s-a creat o expoziție din unelte agricole, unelte de folosință , porturi populare, Casa Tradițională.  

În prima săptămână a lunii octombrie se organizează balul strugurilor. În același timp este organizat și Târgul important de la Negreni. La mijlocul lunii se organizează Festivalul Măceșelor la care participă numeroase turiști și de peste hotare. În același zi seara are loc Balul Măceșelor în primul rând cu muzica populară dar și  party retro.

 

 

 

 

 

 

 

În centrul satului se află Căminul Cultural a satului care are  curte amenajat parc cu jocuri pentru copii și este montată de o statuie  Gyarmathy Zsiga.

Pentru iubitorii de pescuit la capătul satului se află pe 8 Ha lacurile de pescuit, unde peștele prinse se poate cumpăra. Turiștii care sunt iubitori de natură au posibilitate să se organizeze excursii pe un drum creat pentru turiști la Poalele Muntelui Horaița unde pe lângă recreere și aer curat au posibilitate și de picnic amenajat la lacuri Poalele Muntelui Horaița.

 

 

 

 

 

 

 

Linkurile pensiunilor în care  poate fi contactat și rezervat

 

PENSIUNI AGROTURISTICE SÂNCRAIU